Primii mei pași în realizarea bijuteriilor handmade

Pentru mine, totul a început cu pasiunea mea pentru pietrele semiprețioase. Mă atrăgeau și mă fascinau, fără să îmi pot explica de ce. Îmi cumpăram fecvent bijuterii și gablonțuri cu pietre semiprețioase.

Prin 2008, eram angajată în administrație publică. Aveam un job de funcționar, cu un program de 8 ore pe zi, 5 zile pe sapătmână, cu un salariu mediocru.

Ca în fiecare instituție, prin birouri veneau persoane cu fel de fel de produse pe care le vindeau cu banii la salariu.

Într-o zi a intrat în biroul unde lucram, o doamnă care vindea bijuterii handmade cu pietre semiprețioase. Cum am auzit cuvintele magice “pietre semiprețioase” am vrut imediat să le văd.

Doamna a înșirat pe masă multe pandantive, cercei, brățări și șiraguri de margele, toate din pietre semiprețioase. Toate erau frumoase, nu știam ce să aleg.

Între timp doamna ne povestea cum lucrează ea bijuteriile, că pietrele semiprețioase sunt comandate pe internet din străinatate, că merge la targuri de obiecte lucrate manual și că realizează și mărțișoare.

Am probat mai multe bijuterii și am ales trei pandantive. După ce a plecat doamna respectivă, studiind pandantivele cumpărate le spun colegelor de birou: “Cred că pot și eu să fac pandantive ca acestea.”

Toate mi-au spus  că eu nu pot să fac asta,  de unde am să iau pietrele semiprețioase și cu ce unelte o să le lucrez. M-au descurajat. O vreme nu m-am mai gândit la asta.

Peste o lună sau două, nu îmi mai amintesc exact, am plecat într-o excursie la Istanbul. În timpul plimbărilor prin oraș am văzut mai multe magazine ce comercializau pietre semiprețioase. Am intrat în câteva dintre ele cu gândul să privesc, nu să cumpar.

Într-unul din magazine am văzut într-o cutie mai multe pietre semiprețioase, de diverse dimensiuni și culori, amestecate. Pe pereții magazinului erau agățate șiraguri cu pietre semipretioase, așezate pe culori și dimensiuni. Întreb dacă cele din cutie se vând la bucata. Mi se răspunde că da și încep să răscolesc în cutie. Vine o doamna draguță, care mă servește cu o cafea turcească, iar vânzatorul îmi povestește despre Istanbul într-o româna stricată. În final mi-am ales vreo zece pietre și am plecat foarte încântată de achiziția făcută.

La întoarcerea în București mi-am comandat doi clești, pe internet, și niște sârmă și m-am apucat de treabă. Am făcut pandantive toate pietrele cumparate și eram foarte mîndră de creațiile mele.

Colegele de la serviciu și prietenele mele, de această dată au apreciat creațiile și unele pandantive chiar le-am vândut.

Unul dintre primele pandantive lucrate de mine

Încet, încet am cautat pe internet, am învățat diverse tehnici, am mers la cursuri și workshop-uri, am căutat materiale de calitate mai bună, am mai cumparat alte unelte și pietre semipretioase. (În articolele viitoare voi scrie detaliat despre unelte, materiale și locurile de unde pot fi procurate.)

Lucram destul de mult, aveam și comenzi dar strânsesem ceva produse (brățări, cercei pandantive).

Încurajată de faptul că aveam succes în cercul de cunoștințe și prieteni m-am decis să merg si la un targ de produse handmade. În septembrie 2008 am aflat de targul I Love Handmade, am aplicat online și am fost admisă. Toate bune și frumoase, am ajuns la târg, mi-am aranjat produsele pe masa și am așteptat. Nu prea am avut clienți. La sfârșit când am tras linie eram pe minus, taxa de participare la targ era mai mare decât vânzările mele. Am fost atentă la standurile din jurul meu și am ajuns la concluzia că trebuie să mai lucrez la modul de prezentare a produselor pe masă și a modului în care erau ambalate.

Faptul că nu am scos profit la primul târg nu m-a făcut să renunț, am lucrat în continuare.

Următorul târg la care am participat a fost în iulie 2009, la Mamaia, pe plajă, lângă terasa Rază de soare. Aici lucrurile au mers mai bine, am avut și profit. Au urmat mai multe târguri, în Constanța și București.

În februarie 2010 am primit un e-mail de la o reporteră de la revista Unica care îmi solicita un interviu despre mărșisoarele handmade pentru ediția online a revistei. Cu cateva zile înainte postasem pe blogul meu câteva poze cu marțișoare confectionate de mine. Am fost foarte fericită. Dacă ești curioasă poti citi articolul aici.

Au urmat alte târguri. Frecvent pe timpul verii se organizau târguri în zona Cazinoului din Mamaia, la care vânzările mergeau foarte bine. Plecând de la acest lucru am hotărât împreună cu o prietenă să închiriem un spațiu în zonă și să deschidem un magazin cu produse handmade.

Nu știam prea multe despre comerț, magazinul nu era la strada principală ci pe o alee, clienții nu prea intrau în magazin, cheltuielile erau multe (salarii vânzatoare, utilități, impozite și taxe, etc). Pe scurt am ieșit în pierdere la sfârșitul sezonului estival.

Am renunțat la magazin, însă nu am renunțat la pasiunea mea: bijuteriile handmade.

Un set lucrat recent

Merg la targuri în continuare (București, Pitești, Craiova și Sibiu) însă îmi promovez creațiile și pe internet.Din proprie experiență am aflat că un magazin online presupune cheltuieli mult mai mici decât un magazin offline și de aceea am înființat acest magazin online.

De curand am primit cateva e-mailuri prin care îmi sunt solicitate workshop-uri. Este urmatorul pas pe care îl voi face pentru a-mi urma pasiunea. Dacă crezi că te interesează un astfel de workshop te invit să lași un comentariu.

 

 

Lasă un răspuns